Wiesiołek jest rośliną niepozorną i niedocenianą, która porasta przydrożne pola i łąki. Choć jest bardzo powszechny, niewiele osób zna jego niesamowite właściwości. Najcenniejsze składniki wiesiołek ukrywa w swoich nasionach, z których produkuje się olej wiesiołkowy. Co to jest olej z nasion wiesiołka oraz z czego się składa? Jakie właściwości wykazuje oraz jak należy go stosować?
Olej z nasion wiesiołka – ogólna charakterystyka
Wiesiołek jest rośliną dwuletnią, która wyrasta z nasion i kwitnie na żółto. Można ją spotkać niemal wszędzie, zwłaszcza na zaniedbanych łąkach i polach. Często jest on traktowany jako kwiat ozdoby w ogrodach, jednak nie wszystkie uprawy są przeznaczone na olej.
Wiesiołek ma drobne, twarde nasiona, które zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Przede wszystkim kwasu linolowego (LA) oraz gamma-linolenowego (GLA), które wykazują wpływ na mnóstwo życiowych procesów.
Olej z nasion wiesiołka jest od stuleci wykorzystywany w medycynie naturalnej. Obecnie jest on wykorzystywany przez przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny. Tłoczenie na zimno pozwala zachować wszystkie cenne składniki rośliny. Olej nie nadaje się do smażenia czy gotowania. Produkt jest ważny przez mniej więcej rok po otwarciu i należy przechowywać go w lodówce.
Jaki jest skład oleju z wiesiołka?
Olej z nasion wiesiołka składa się w 80% z nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasu linolowego (GLA) oraz gamma-linolenowego (GLA), które zaliczane są do grupy kwasów omega-6.
Pozostałe 20 procent to kwas palmitynowy, oleinowy i stearynowy, witamina E, fitosterole, wapń, cynk, selen, magnez i liczne aminokwasy.
Jakie jest zastosowanie oleju wiesiołkowego?
Olej z wiesiołka można spożywać wyłącznie na zimno, gdyż po podgrzaniu traci większość właściwości i staje się szkodliwy dla organizmu człowieka. W związku z powyższym świetnie sprawdzi się do sosów na zimno, sałatek oraz jako dodatek do zup.
Na rynku dostępny jest także olej z wiesiołka w kapsułkach. Można dokonać jego zakupu w aptekach lub w większych sklepach ze zdrową żywnością. Preparat należy przyjmować zgodnie z informacjami na ulotce, przeważnie zalecane są dwie kapsułki trzy razy dziennie podczas posiłków.
Maksymalna dobowa dawka oleju wiesiołkowego wynosi 3 gramy. Objawy przedawkowania to między innymi bóle głowy, nudności oraz bóle brzucha. Olej z wiesiołka nie powinien być stosowany przez osoby cierpiące na padaczkę, skłonne do krwawień oraz spożywające leki przeciwzakrzepowe.
Olej z nasion wiesiołka – jakie są jego właściwości?
Olej z wiesiołka ma bogaty skład, który obfituje w składniki, mające pozytywny wpływ na samopoczucie i stan zdrowia. Warto wiedzieć, jak można w pełni wykorzystać jego właściwości. Tak więc olej z wiesiołka:
- Usprawnia proces trawienia;
- Pomaga zwalczyć trądzik;
- Wspiera walkę z bólami reumatycznymi;
- Wzmacnia odporność organizmu;
- Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia;
- Ma wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu;
- Wspomaga pracę mózgu;
- Wywiera pozytywny wpływ na płodność;
- Wzmacnia warstwę hydrolipidową naskórka;
- Pomaga w utrzymywaniu właściwego nawilżenia skóry.