Naturalne soki uzyskiwane z owoców czy warzyw są doskonałym źródłem witamin i mikroelementów, potrzebnych do utrzymania organizmu człowieka w zdrowiu. Regularne ich picie wzmacnia odporność, reguluje procesy trawienia i poprawia wygląd cery. Najwięcej cennych składników mają soki świeżo wyciskane, ale żeby je uzyskać, potrzebna jest sokowirówka.
Zrezygnuj z kartonowych soków, postaw na świeże
Półki sklepowe uginają się pod ciężarem oferowanych soków owocowych i warzywnych w kartonach. Jednak w żadnym wypadku nie mogą się one równać z sokiem przygotowanym w domu, ze świeżo wyciśniętych owoców. Jednak ręczne wyciskanie soku nie jest wydajne, większość cennych składników pozostaje wewnątrz owocu. Dlatego potrzebna jest wydajna sokowirówka.
Decydując się na zakup urządzenia do samodzielnego produkowania soku warto się zastanowić, czego oczekujemy od tego rodzaju sprzętu. Pod uwagę należy również wziąć indywidualne upodobania smakowe. Inne sokowirówki sprawdzą się do robienia soków z popularnych cytrusów, a inny sprzęt będzie odpowiedni do przyrządzania warzywnych koktajli.
Wyciskarka do soków czy sokowirówka
Wybór odpowiedniego sprzętu do przygotowywania świeżych soków nie jest łatwy. W ofercie sklepów ze sprzętem gospodarstwa domowego znajdują się przeróżne, zaawansowane technologicznie urządzenia. Decyzja o wyborze jednego z nich powinna być przemyślana i podjęta po dokładnym przeanalizowaniu potrzeb.
Okazuje się, że sokowirówki w przypadku niektórych roślin liściastych nie radzą sobie odpowiednio dobrze, w tym przypadku wyciskarki sprawdzają się lepiej. Jednak przy świeżych owocach są niezastąpione, wydajniej i szybciej pracują, a uzyskany sok jest wyjątkowo klarowny.
Na co zwracać uwagę przy zakupie sokowirówki
Kiedy decyzja o zakupie urządzenia już zapadła, pozostaje jeszcze wybór odpowiedniego modelu. Jedną z najważniejszych części sokowirówki jest wysokiej jakości sito. Musi się ono cechować odpowiednią przepustowością, a także wytrzymałością. Na pewno należy zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonane jest sito. Jeśli okaże się, że w sokowirówce jest zastosowane plastikowe, a jedynie ostrza są metalowe, należy zrezygnować z takiego modelu.
Wysokiej jakości sita są zwykle wykonane z nierdzewnej stali, która gwarantuje długą i wydajną pracę urządzenia. Niezwykle ważny w sokowirówce jest także odpowiednio duży otwór wpustowy. Jego wielkość ułatwia znacząco pracę. Nie trzeba bowiem na małe kawałki kroić owoców czy warzyw, z których zamierzamy przyrządzić świeży sok, więc przygotowanie napoju nie będzie czasochłonne.
Artykuł powstał w oparciu o materiały dostarczone przez Cook Store