Czas od października do marca może być trudny dla osób, które cenią sobie smak świeżych warzyw i owoców. To także okres, kiedy szczególnie uważnie powinniśmy dbać o dietę, aby budować naturalną odporność organizmu na infekcje. Jak powinna wyglądać dieta w okresie jesieni i zimy? O czym koniecznie trzeba pamiętać?
Jak prawidłowo odżywiać się zimą?
Zima to czas, kiedy nasze organizmy narażone są na spadek odporności. Niskie temperatury oraz bakterie sprawiają, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje i choroby. Aby przeciwdziałać temu procesowi, warto zwrócić uwagę na naszą codzienną dietę. Powinna być ona wartościowa, pełna witamin i mikroelementów. Podstawą powinny być świeże warzywa i owoce. Warto szukać ich w sprawdzonych sklepach warzywnych. Sięgajmy po cytrusy pochodzące z egzotycznych krajów – w okresie zimy są one dostępne w atrakcyjnych cenach, będą też nieocenionym źródłem witaminy C. Specjaliści i dietetycy polecają sięgać po produkty kiszone, które traktowane są jak naturalne antybiotyki.
Klasyczne polskie dania zimą
Kuchnia polska jest niezwykle bogatym źródłem inspiracji do codziennego gotowania – przekonują specjaliści i kucharze. Polska kuchnia posiada wspaniałą tradycję, która opiera się głównie na mięsach, jednak nie brak tu również dań wegetariańskich. Szukając inspiracji na proste i sycące danie na zimowe popołudnia, odpowiednie na jesień i zimę, warto zwrócić uwagę na flaczki wołowe w rosole. To aromatyczne danie z pewnością przypadnie do gustu domownikom i zaspokoi apetyt. Warto również zwrócić uwagę na bogactwo zup w polskich książkach kucharskich. Smaczne i pożywne zupy świetnie sprawdzą się w jesienne i zimowe popołudnia, ciesząc smakiem, i dodając energii. Wśród klasycznych, polskich zup warto wymienić chociażby zupę pomidorową, krupnik, kapuśniak czy zupę-krem z dyni. Ta ostatnia może być podawana z prażonymi pestkami dyni.