Rozszerzenie diety jest istotnym etapem w życiu każdego malucha, ponieważ dziecko w tym czasie odkrywa bogactwo smaków. Nie należy zapominać, iż żywienie niemowląt ma ogromny wpływ na ich prawidłowy rozwój. Tak więc wprowadzanie nowych pokarmów powinno odbywać się według aktualnego schematu odżywiania, który został ustalony przez ekspertów. Dzięki temu rodzice, karmiąc maluszka, mają szansę wpływać na jego zdrowie teraz i w przyszłości.
Kiedy jest odpowiedni czas na pierwszą łyżeczkę?
Rozszerzenie diety powinno nastąpić nie wcześniej niż po ukończeniu siedemnastego tygodnia oraz nie później niż w dwudziestym szóstym tygodniu życia niemowlęcia. W tym czasie większość niemowląt jest już gotowa na przyjmowanie pokarmów, które nie są mlekiem. Warto wiedzieć, że zbyt wczesne wprowadzanie nowych produktów może zniechęcić maluszka do wypijania mleka mamy, które powinno być jedynym pokarmem przez pierwsze pół roku życia dziecka. Mleko kobiece zawiera m.in. przeciwciała, które są niezbędne do regulowania układu odpornościowego niemowlaka.
Zbyt wczesne wprowadzenie posiłków uzupełniających do diety może przyczynić się do zwiększenia ryzyka alergii, natomiast opóźnienie wprowadzania nowych produktów do menu niemowlaka może spowodować niedobory w diecie, co w rezultacie zaburzy prawidłowy rozwój. Choć mleko matki wciąż stanowi podstawę diety, to po szóstym miesiącu życia niemowlęcia nie jest ona w stanie zapewnić niektórych niezbędnych składników, co czyni je pokarmem niewystarczającym. Co więcej, rośnie zapotrzebowanie niemowlaka na składniki odżywcze i energię, które należy zaspokoić, wprowadzając posiłki uzupełniające w formie naturalnych produktów lub tych dla dzieci, które pochodzą od certyfikowanych producentów, np. Gerber Organic.
Jak wyglądają pierwsze kroki w rozszerzaniu diety niemowlaka?
Każde dziecko jest inne i w różny sposób sygnalizuje gotowość na nowe smakowe wyzwania. Warto więc obserwować, czy maluszek sięga po jedzenie, wkłada do buzi różne przedmioty, czy ssie paluszki – to mogą być sygnały, które świadczą o gotowości dziecka na rozszerzanie menu. Najlepiej jednak, aby o wprowadzeniu nowych pokarmów do diety dziecka skonsultować się z lekarzem.
Do rozszerzania diety warto podejść z dużą dozą cierpliwości i spokojem. Nauka pierwszych smaków może być procesem czasochłonnym. Nie każdy maluch od razu akceptuje produkty wprowadzane do codziennego jadłospisu. Czasem trzeba kilku prób podania nowego produktu, zanim dziecko zaakceptuje nowy smak. Wprowadzanie nowych produktów powinno wyglądać następująco:
- Pojedyncze smaki owoców i warzyw;
- Owoce;
- Wprowadzenie zboża i śniadań;
- Rozszerzenie smaków owoców, warzyw i zbóż;
- Wprowadzenie mięsa i ryb;
- Czas na pięć posiłków dziennie.