Ręczne zmywanie naczyń jest niezwykle praco- i czasochłonne, dlatego też mając dużą kuchnię i wolną gotówkę na nową inwestycję, warto zakupić zmywarkę. Jest to niesamowite ułatwienie życia pani domu (a także również jej dzieci) – nie trzeba stać nad brudnymi naczyniami godzinami, wystarczy poukładać je we wnętrzu zmywarki i sprzęt sam je za nas wyczyści.Nie trzeba długo namaczać bardziej trudnych zabrudzeń, wsadzać rąk w resztki jedzenia i tłuszcz pozostały po potrawach i niepotrzebnie niszczyć sobie paznokci. Przekonana? Z pewnością tak, musisz teraz więc koniecznie dowiedzieć się, jak korzystać z Twojego nowego urządzenia.
Przede wszystkim należy zadbać o odpowiednio silne detergenty, przeznaczone specjalnie do zmywarek. Na rynku jest ich szeroki wybór – różnią się między sobą głównie ceną i skutecznością. Są to specjalne tabletki, które w zależności od składu, dbają nie tylko o czyste i higieniczne naczynia, ale również o odpowiednią konserwację sprzętu. Droższe, lepszej jakości kostki będą zawierały w swoim składzie nabłyszczacz oraz sól. Pierwszy z nich służy do wspomagania funkcji suszenia oraz nadania naczyniom pięknego blasku i pozbawiania ich wszelakich plam. Sól ma za zadanie chronić zmywarkę, aby nie zbierał się w niej kamień. Zmiękcza ona również wodę, aby naczynia były jeszcze bardziej czyste i błyszczące. Pomimo tego, że w wielu tabletkach znajdują się obydwa te składniki, na obszarach, gdzie znajduje się bardzo twarda woda, zaleca się stosowanie nabłyszczacza i soli w postaci osobnych preparatów. Każda zmywarka jest zaopatrzona w przeznaczone na nie specjalne przegródki.
Niezwykle ważne jest również odpowiednie ułożenie naczyń w zmywarce. Duże, bardzo zabrudzone garnki powinny znajdować się w koszu na dole. Na górnym powinny znaleźć się kubki, szklanki oraz te znacznie mniej zabrudzone naczynia. Wszystkie kubki powinny być włożone do góry dnem, aby woda mogła swobodnie z nich spływać, co znacznie ułatwi i przyspieszy suszenie. Sztućce należy włożyć specjalnie do nich przeznaczonego pojemnika. Wszystkie noże o ostrych i długich końcach powinny zostać włożone ku dołowi. Należy pamiętać, że nie należy zbytnio przeładować pojemnika – w innym wypadku sztućce nie zostaną odpowiednio umyte. Należy również pamiętać, że nie należy również przeładowywać całej zmywarki i układać naczyń ściśle jedne na drugich – woda będzie miała utrudniony dostęp, przez co nie zostaną dokładnie umyte. Ponadto może to prowadzić do uszkodzenia urządzenia i niepotrzebnego generowania kosztów naprawy.
Przed wsadzeniem naczyń do zmywarki warto pozbyć się z ich powierzchni dużych kawałków jedzenia.
Nie należy ich jednak wstępnie płukać – zadaniem detergentu, który znajduje się w zmywarce jest odpowiednie przywarcie do silnych zabrudzeń – możemy przeczytać na blogu sklepu NaMoimStole.pl.
Korzystanie ze zmywarki jest znaczącą oszczędnością nie tylko czasu, którego zazwyczaj każdemu z nas brakuje, ale również pieniędzy. Myjąc naczynia ręcznie zużywamy znacznie więcej gorącej wody, do tego robimy to kilka razy dziennie. Ze zmywarką jest inaczej – zazwyczaj wszyscy użytkownicy czekają, aż urządzenie się napełni i dopiero wtedy, jednorazowo myją wszystkie zabrudzone w ciągu dnia naczynia.