Zainwestowanie w gastronomię może wydawać się doskonałym pomysłem. Trzeba jednak pamiętać o tym, że w takim przypadku trzeba będzie zatroszczyć się o odpowiedni wystrój oraz wyposażenie wszystkich pomieszczeń, zarówno tych przeznaczonych dla gości, jak i dla pracowników.
Najważniejsze cechy mebli gastronomicznych
Wyposażenie profesjonalnej kuchni w bardzo dużym stopniu różni się od tego używanego w przypadku urządzania kuchni domowej. Oczywiście w każdym z tych pomieszczeń znajdą się takiej podstawowe urządzenia jak lodówki, zmywarki, okapy czy piekarniki, jednak sprzęt do lokalu gastronomicznego musi pod wieloma względami spełniać znacznie wyższe standardy. Dotyczy to nie tylko rozmiarów, ale także wykorzystanych materiałów.
Dlatego meble gastronomiczne są produkowane przede wszystkim ze stali nierdzewnej. Dotyczy to także elementu takiego jak regały. Trzeba pamiętać, że także ta część wyposażenia będzie narażona na częsty kontakt z wodą oraz na wyjątkowo intensywną eksploatację.
Jak wybrać odpowiedni regał?
Regały to meble gastronomiczne, które muszą charakteryzować się wyjątkowo dużą funkcjonalnością, to znaczy powinny przede wszystkim gwarantować wygodny dostęp do produktów, a także naczyń znajdujących się na półkach. Takie kwestie mogą się wydawać mało istotne, jednak właściwe rozmieszczenie wszystkich regałów będzie miało ogromy wpływ na wydajność pracy w kuchni.
W przypadku takich mebli gastronomicznych należy także brać pod uwagę ich wytrzymałość. Dotyczy to przede wszystkim półek, które będą wykorzystywane do przechowywanie dużych ilości ciężkich przedmiotów. W przypadku wątpliwości w tym zakresie zawsze warto skonsultować się z obsługą sklepu i skorzystać z profesjonalnej porady przed zainwestowaniem w konkretny produkt.
Zastosowanie regałów w lokalach gastronomicznych
Regały są meblami gastronomicznymi, które mogą mieć bardzo szerokie zastosowanie. Wykorzystuje się je na zapleczu, ale mogą być także przydatne w przypadku obsługi klientów. Na przykład znajdują zastosowanie w barach i stołówkach, gdzie goście obsługują się sami i samodzielnie odkładają brudne naczynia. W takim przypadku bardzo ważną cechą regałów gastronomicznych jest fakt, że są one wyposażone w kółka, co pozwala na proste przestawienie ich na zaplecze.
Regały to jedne z najczęściej wykorzystywanych mebli gastronomicznych. Z tego powodu w specjalistycznych sklepach dostępny jest bardzo szeroki wybór takich produktów. Warto pamiętać, że wszystkie wybrane elementy powinny być wykonane ze stali nierdzewnej oraz muszą spełniać bardzo wysokie standardy dotyczące trwałości, co zapewni długą eksploatację.