Podobno własnoręcznie hodowane, przygotowywane i preparowane składniki potraw sprawiają, iż dania smakują lepiej, zwłaszcza te z przepisów rodzinnych. By pięknej tradycji stało się zadość oraz by smak zagościł na wszystkich z Twoich kubków smakowych, musisz zakupić odpowiednie narzędzia, które Ci w tym pomogą. Jednym z nich jest granitowy moździerz.
Dlaczego warto kupić moździerz?
Moździerz do rozdrabniania i rozcierania to wspaniałe narzędzie kuchenne, uzupełniające sprzęty elektryczne i mechaniczne. Za jego pomocą możemy sami rozdrobnić przyprawy bądź rozetrzeć zioła. Przydaje się do zwłaszcza, gdy chcemy przyrządzić przepis kuchni staropolskiej, włoskiej bądź azjatyckiej. Wiele osób twierdzi również, iż przyrządzone z jego pomocą dodatki do potraw smakują o wiele lepiej niż te kupne lub przyrządzone za pomocą urządzeń siekających bądź młynków. Kupując moździerz warto jednak zadbać o to, aby posiadał on kilka ważnych cech, dzięki którym będzie on niezawodny i długowieczny. Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie kupno moździerza granitowego – najlepszego w swojej klasie przyboru kuchennego.
Moździerz granitowy – najlepszy wybór
Decydując się na moździerz granitowy mamy pewność, iż jest to najlepsze tego typu narzędzie kuchenne. Przede wszystkim w przeciwieństwie do moździerzy ceramicznych czy ze stali nierdzewnej jest on najbardziej twardy i wytrzymałe. Jego powierzchnia daje niezwykłą możliwość tarcia, a jednocześnie jest odporna na zabrudzenia. Moździerz granitowy łatwo się czyści, gdyż zabrudzenia nie wnikają głęboko w jego strukturę. Ma to szczególne znaczenie dla osób aktywnych kulinarnie. Dodatkowo powierzchnia granitu sprawia, iż zioła i przyprawy pozostają na środku moździerza, co ułatwia ich rozgniatanie, rozcieranie i rozdrabnianie. Dodatkowo moździerz granitowy wspaniale prezentuje się w nowoczesnych kuchniach jako dodatek czysto dekoracyjny.