W czasach gdy jedno z największych odkryć medycyny (a więc antybiotyki) nadużywane jest przez lekarzy oraz przemysł hodowlany, jak i coraz częściej mówi się o odporności bakterii na terapię antybiotykową, warto zadbać o układ immunologiczny bardziej naturalnymi sposobami, takimi jak na przykład żurawina, cebula czy imbir. Oczywiście jest ich o wiele więcej. Takie naturalne antybiotyki to przede wszystkim zioła i rośliny, które zwalczają infekcje bakteryjne oraz te, spowodowane przez grzyby
Sprawdzone naturalne sposoby na przeziębienie
Gdy tylko dopada nas przeziębienie, nasze babcie zazwyczaj nastawiają syrop z cebuli, a na kolacje podają kanapki z białym serem i grubo krojonymi ząbkami czosnku lub proszą duszkiem wypić mleko z miodem i czosnkiem. Takiej terapii nie wytrzymuje żadna infekcja gardła czy nosa, a zastosowanie środków farmakologicznych jest zupełną ostatecznością. Ponieważ w cebuli i czosnku zawarte są silne naturalne antybiotyki – mocniejsze nawet od penicyliny. Czosnek i cebula to nie jedyne rośliny, które mają moc leczenia i zapobiegania chorobom. Warto poznać również inne naturalne antybiotyki, ponieważ nigdy nie wiadomo kiedy mogą być przydatne.
Czosnek, żurawina, imbir – naturalne antybiotyki
Naturalnych antybiotyków jest dość sporo. W związku z tym znając poszczególne z nich, niejednokrotnie można zrezygnować z zastosowania antybiotyków farmakologicznych.. Do najbardziej powszechnych naturalnych antybiotyków zaliczane są:
- Czosnek – zawiera bakteriobójczą allicynę (to właśnie ona nadaje mu ten wyrazisty zapach), która wykazuje skuteczność w leczeniu przeziębienia, bólu zatok, bólu gardła, problemów jelitowych oraz w zwalczaniu chorób wywołanych przez gronkowce, paciorkowce i E coli. Jest ona aktywna jedynie na surowo i uwalnia się w trakcie miażdżenia ząbków czosnku. Dlatego najlepiej jest jeść surowy czosnek lub dodawać go pod sam koniec gotowania.
- Cebula – ma w sobie związki siarki, w tym cenną allicynę. Doskonale radzi sobie z infekcjami bakteryjnymi górnych dróg oddechowych oraz nieżytem przewodu pokarmowego. Leczy także problemy skórne – oparzenia, trądzik oraz przyspiesza gojenie się ran.
- Żurawina – wykazuje działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Doskonale radzi sobie z infekcjami pęcherza moczowego oraz dolegliwościami związanymi z wrzodami żołądka. Wszystko to żurawina zawdzięcza zawartych w niej proantocyjanidynów, które wspierają również pracę serca i redukują poziom cukru we krwi.
- Imbir – pomaga przy problemach żołądkowych oraz zatruciach pokarmowych, jak również w chorobie lokomocyjnej i przy nudnościach w pierwszych miesiącach ciąży. Co więcej, imbir bogaty jest w substancje przeciwzapalne.
- Chrzan – świeży Korzeń chrzanu wykazuje działanie przeciwzapalne, antywirusowe i antybakteryjne, więc warto jeść go nie tylko w okresie Świat Wielkanocnych.
- Miód – potrafi zwalczać infekcje bakteryjne – gronkowce, paciorkowce, rzęsistka pochwowego oraz laseczki wąglika. Należy spożywać go na zimno, ponieważ po podgrzaniu traci swoje właściwości.