Dla większości z nas uczulenie na nikiel oznacza konieczność ograniczania kontaktu z metalowymi przedmiotami. Zadziwić może fakt, że uczulający metal znajduje się w pożywieniu, a alergia niklowa może przybierać również formę pokarmową. Jakie produkty mogą wywołać ostrą reakcję alergiczną? W jaki sposób nikiel dostaje się do pożywienia? Sprawdź!
Low Nickel Diet
Każdy z nas spożywa codziennie około 300–600 mg niklu, z czego tylko 10% ulega wchłonięciu. Dla zdrowego człowieka taka dawka metalu jest zupełnie nieszkodliwa, jednak dla alergika może stanowić spore zagrożenie i być źródłem niepożądanej, ostrej reakcji. Aby ograniczyć ryzyko, osoby dotknięte uczuleniem na nikiel powinny stosować tak zwaną LND (ang. Low Nickel Diet), ograniczającą do minimum spożywanie pokarmów zawierających metal. Do produktów, których szczególnie powinni wystrzegać się alergicy, zaliczyć możemy soję, mocną herbatę, kawę, kakao, mąkę, orzechy, owoce morza, łososia, makrelę, tuńczyka, suszone owoce, produkty pełnoziarniste i puszkowane. Co więcej, potencjalnym zagrożeniem dla alergików są również niektóre płyny. Picie nieprzefiltrowanej wody z kranu, lampka czerwonego wina wypita do obiadu lub wyskoczenie na piwo z kolegami mogą spowodować przykre konsekwencje. Dieta opracowana dla alergików bogata jest w produkty pochodzenia zwierzęcego. Ponadto, im mniej wysoko przetworzonych produktów spożywamy, tym mniej niklu dostaje się do naszego organizmu. Co zatem powinno znaleźć się w codziennym menu? Przede wszystkim mięso, jaja, mleko, masło, ryż, makaron ryżowy, jogurty naturalne, buraki, kapusta biała, bakłażan, dynia, czosnek, cebula, papryka, ziemniaki, ogórek.
Skąd nikiel bierze się w pokarmie?
Obecność niklu w pożywieniu jest efektem ubocznym stosowania na szeroką skalę pestycydów i sztucznych nawozów, zanieczyszczenia środowiska oraz wykorzystywania nowoczesnych metod masowej produkcji. Więcej praktycznych informacji na temat pokarmowej i kontaktowej alergii niklowej znajdziesz na stronie alergiananikiel.pl.