Nowoczesna kuchnia to dzisiaj nie tylko oryginalna zabudowa kuchenna czy nowoczesne sprzęty AGD. Aby codzienne gotowanie było przyjemnością, warto zadbać o komfort użytkowania najlepszych narzędzi. Noże w bloku to rozwiązanie coraz chętniej wykorzystywane w polskich kuchniach. Dlaczego?
Funkcjonalne noże w bloku z trwałych materiałów
Ostry i poręczny nóż w kuchni to podstawa – powtarzają profesjonalni szefowie kuchni. Współcześnie profesjonalne noże możemy mieć również w domowych kuchniach. Bez trudu znajdziemy noże w bloku – są to rozbudowane komplety, składające się najczęściej z czterech lub pięciu noży. Komplet taki zawiera nóż do krojenia pieczywa, noże do mięs, warzyw, noże do obierania czy filetowania. Dzięki takiej różnorodności niezbędne narzędzie pracy będzie zawsze pod ręką! Jak tworzone są noże w bloku? Zachwyca ich estetyka: noże takie posiadają rękojeści tworzone z tego samego materiału co blok, w którym są umieszczone. Może być to lite drewno, metal, tworzywa syntetyczne.
Noże w bloku wykonane ze stali nierdzewnej
Jak tworzone są noże oferowane w bloku? W przypadku nowoczesnych noży ostrza wykonywane są ze stali nierdzewnej 18/10. Stal ta nie odkształca się, nie jest podatna na korozje. Dodatkowo stal uzupełnia się o pierwiastki takie jak chrom czy molibden, które sprawiają, że ostrze posiada pewien stopień elastyczności i nie kruszeje. Na uwagę zasługują też rękojeści – są one tworzone z materiałów antypoślizgowych, co znacząco podnosi bezpieczeństwo podczas krojenia. Dodatkowo rączki są profilowane, przez co nóż doskonale leży w dłoni i pozwala na sprawne krojenie. Noże w bloku mogą być nie tylko funkcjonalnym wyposażeniem, ale i eleganckim dodatkiem, który wpisze się w konkretny styl danej kuchni. Bez trudu znajdziemy noże w bloku odpowiednie do kuchni minimalistycznych, rustykalnych czy skandynawskich.