W sezonie rydze najczęściej podaje się jako grzyby smażone na patelni, których walory smakowe podkreśla się dodatkiem śmietany. Jednak miłośnicy tego gatunku grzybów mogą się delektować tym specjałem przez cały rok, sięgając po rydze marynowane.
Jak przygotować rydze w marynacie
Do przygotowania rydzów marynowanych potrzebne będą kapelusze grzybów, które należy oczyścić, a następnie krótko ugotować w osolonej wodzie. Po około 20 minutach rydze należy przestudzić, przygotowując w tym czasie marynatę.
Do zamarynowania rydzów potrzebna będzie woda, ocet oraz przyprawy. Wszystkie składniki należy połączyć, a następnie zagotować. Gorącym płynem należy zalać rydze ułożone w słoikach. Słoiki zamknąć. W razie potrzeby całość należy dodatkowo pasteryzować.
Rydze z dodatkiem przecieru pomidorowego
W podstawowym przepisie na rydze marynowane pojawiają się zwykle przyprawy, przy czym nie w każdym przepisie wykorzystuje się cebulę. Sama cebula jest niezbędna w przypadku przepisu na rydze marynowane po cygańsku. W tym przepisie cebulę należy pokroić na piórka oraz podsmażyć na patelni.
Cebulę przesmażoną do zeszklenia należy zalać wodą z octem, a następnie do tak przygotowanej zalewy należy dodać przecier pomidorowy w proporcji około 50 g przecieru na 1 kg grzybów, doprawiając całość do smaku. Do zalewy należy następnie przełożyć rydze. Całość powinna się gotować około 20 minut. Po tym czasie grzyby z zalewą należy przełożyć do szklanych słoików, które następnie powinny być pasteryzowane.
Marynata z dodatkiem miodu
Nieco inaczej będą smakowały marynowane rydze w marynacie z dodatkiem miodu. W tym przypadku do marynaty potrzebny będzie ocet, przy czym może to być ocet winny. Na 6 szklanek wody potrzebna będzie 1 szklanka octu i pół szklanki miodu.
Wodę, ocet i miód należy zagotować, a następnie przełożyć do takiej marynaty cebulę pokrojoną w piórka. Marynata powinna być doprawiona cukrem, gorczycą oraz goździkami, które dodadzą całości nieco korzennego posmaku.
Rydze w słoiku z dodatkiem kilku ziaren ziela angielskiego i liści laurowych zalać przestudzoną zalewą, słoik zamknąć, a całość pasteryzować przez około 10 minut. Dla smaku do każdego słoika można włożyć po plasterku cebuli.
Rydze marynowane kupisz nasklep.vitapol.net