Współczesna kuchnia przesiąknięta jest wpływami z innych kultur. Inspirujemy się codziennie, często nie zdając sobie nawet sprawy z tego, że przygotowywana potrawa ma egzotyczne pochodzenie. Czasami jednak zupełnie świadomie adaptujemy do naszych warunków zagraniczne smakołyki. Jedną z takich wariacji jest właśnie sałatka gyros – warstwowa i w wielu elementach „swojska”. Oryginalny gyros to potrawa grecka, której główny składnik stanowi opiekane na obrotowym rożnie i skrajane mięso, najczęściej wieprzowe. Wynalazek gyrosa został najprawdopodobniej zapożyczony od tureckiego kebabu, którego korzenie sięgają XIX wieku.
Gyros jest niezwykle popularnym daniem typu fast – food, w Grecji podaje się go na ogół w zapiekanej bułce typu pita, z plastrami pomidorów oraz czosnkowym sosem tzatziki. Choć podstawowa wersja jest z szynki wieprzowej, można też spotkać się z gyrosami drobiowymi, cielęcymi czy baranimi. W Polsce popularniejsze są co prawda kebaby, niemniej również gyros cieszy się powodzeniem. Składniki polskich wersji tej potrawy są jednak nieco inne – do pity dodawana jest większa ilość warzyw, czasami gyros podawany jest z frytkami. Można powiedzieć, że to obecnie bardziej zglobalizowane, niż właściwe kulturze greckiej danie.
Gyros w wersji sałatkowej, czyli kuchnia fusion.
Pomysłowym daniem wykorzystującym charakterystyczne dla greckiej kuchni smaki, a jednocześnie zawierającym podstawowe składniki każdej niemal sałatki jest warstwowa sałatka gyros. Można ją przygotować bardzo prosto, ale efekt jest naprawdę zadowalający. Sałatkę warto podać na imprezie rodzinnej czy wspólnym grillu ze znajomymi. Mięso drobiowe można zastąpić wieprzowiną, jednak drób o wiele lepiej sprawdza się w sałatkach – szczególnie na zimno. Składniki sałatki łatwo można dostać w każdym sklepie, potrzebujemy bowiem: 250 g filetu drobiowego, sosu sałatkowego czosnkowego, przyprawy do gyrosa, kapusty pekińskiej (około 300 – 400 g), puszki kukurydzy, 2 pomidorów malinowych, 1 ogórka, 2 cebuli (najlepiej czerwonych), a także majonezu (4 łyżek), oliwy z oliwek oraz koperku. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Najpierw należy przyrządzić kurczaka. W tym celu kroimy mięso, obficie posypujemy przyprawą do gyrosa i odstawiamy – aby nabrało smaku i aromatu. Kapustę szatkujemy jak najdrobniej, a cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Ogórki natomiast w cienkie plasterki. Kawałki piersi z kurczaka obsmażamy na rozgrzanej uprzednio oliwie z oliwek (wystarczy naprawdę niewielka ilość). Z majonezu, wody i gotowej mieszanki sałatkowej robimy sos czosnkowy. Teraz wszystkie składniki wystarczy ułożyć warstwami w misce kładąc kolejno: kapustę pekińską, kawałki piersi z kurczaka, sos czosnkowy, plastry ogórka, kukurydzę z puszki, pomidory, oraz drugą część kapusty pekińskiej. Całość zalewamy sosem czosnkowym, na końcu dodając cebulę oraz koperek (charakterystyczny dla kuchni greckiej dodatek). Jeśli dbamy o linię możemy majonez w sałatce zastąpić w połowie gęstym jogurtem naturalnym. Warto zauważyć, iż mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło cynku oraz selenu, które odpowiadają w organizmie za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, mózgową sprawność a także dobrą kondycję skóry. Czerwona cebula to z kolei składnik niezwykle bogaty w kwercetynę – antyoksydant redukujący ryzyko wystąpienia raka piersi, skóry czy białaczki, a także zapobiegający rozwojowi choroby wieńcowej. Można więc powiedzieć, iż sałatka inspirowana gyrosem jest nie tylko smaczna czy efektownie się prezentująca, ale też stanowi posiłek zdrowy.
więcej: https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-gyros-warstwow